1.2.14

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΛΕΑ

          Συνάδελφοι γονείς.
 Στη χώρα μας διανύουμε μία περίοδο όπου το αυτονόητο της παροχής των δημόσιων κοινωνικών αγαθών έχει πάψει προ πολλού να υφίσταται .Η παιδεία είναι από τα κοινωνικά αγαθά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διάλυσης και απαξίωσης.Η μόρφωση,ο πολιτισμός και η καλλιέργεια των τεχνών ως αξίες τίθενται ολοένα και περισσότερο σε αμφισβήτηση. 
  Το σχολείο των παιδιών μας,ένα κατά γενική ομολογία καλό σχολείο -όπως θα έπρεπε να είναι όλα τα σχολεία-δεν  είναι  έξω από το πρόβλημα. Υφίσταται και αυτό τις συνέπειες με τρόπο που απειλείται η ίδια του η ύπαρξη.Η διαρκώς επαπειλούμενη διακοπή της μεταφοράς των μαθητών και η πέρα από κάθε όριο απαξίωση,δια μέσου της έλλειψης καθηγητών στις κατευθύνσεις χορού και  θεάτρου αφορούν την υπόσταση του σχολείου στον πυρήνα της.
 Τι μπορούμε να κάνουμε;
  Καταρχήν, να διεκδικήσουμε ,όπως κάναμε τα χρόνια που πέρασαν και μάλιστα με επιτυχία, τα αναγκαία για την ύπαρξη και λειτουργία του σχολείου με δημόσιο χαρακτήρα Δηλαδή να διεκδικήσουμε τη δυνατότητα λειτουργίας ως καλλιτεχνικού σχολείου με πρόσβαση σε αυτό όσων το δικαιούνται χωρίς αποκλεισμούς που αφορούν κοινωνική θέση και οικονομική δυνατότητα.Επίσης είναι αναγκαία η υποστηρικτική, με όρους αμοιβαίας εμπιστοσύνης και επίγνωσης των ορίων, για τις δράσεις του σχολείου δραστηριότητα μας. Αυτόσημαίνει  ότι υποστηρίζουμε μία δράση που ενισχύει τον πολιτισμό,  με ότι αυτό σημαίνει για το σύνολο της σχολικής κοινότητας και που ξεφεύγει από τα όρια των μίζερων σχεδιασμών του υπουργείου.
  Φίλοι γονείς,
 Σήμερα δεν αναμετριόμαστε με το μεταφυσικά ιδανικό αλλά με το αναγκαίο. Ποιος  όμως ορίζει το αναγκαίο,ποιος μπορεί να το υποστηρίξει; Μόνο εμείς οι ίδιοι μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες και τη συλλογική μας δράση με συμμετοχή,δημοκρατία και αλληλεγγύη . Η διαθεσιμότητα μας οφείλει να πάρει θετικά χαρακτηριστικά,με ενεργοποίηση σε όλα εκείνα που μας αφορούν και σε αντιδιαστολή με τη λογική της απάθειας και της ανάθεσης.Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι κανείς δεν μπορεί να πορευτεί μόνος του.Από αυτή την άποψη, οφείλουμε  να αναζητάμε πάντα τη θέση μας στα μεγάλα ενωτικά μέτωπα της παιδείας και της κοινωνίας γενικότερα.
Δημήτρης Νικολέας
Εκτελών χρέη προέδρου στο απερχόμενο ΔΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου